Αντιμετώπιση κρουσμάτων επιθέσεων με λέιζερ σε πιλότους αεροπλάνων

Αντιμετώπιση κρουσμάτων επιθέσεων με λέιζερ σε πιλότους αεροπλάνων

Αρ. Πρωτ. 2116/14.07.09

Προς Υπουργούς:

- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης

- Δικαιοσύνης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν φαινόμενα χρήσης και «επίθεσης» με συσκευές λέιζερ στην χώρα μας. Μετά τα κρούσματα τέτοιου είδους στοχεύσεων σε αθλητές σε αγωνιστικούς χώρους, πρόσφατα εντοπίσθηκαν κρούσματα επιθέσεων σε οδηγούς που κινούνταν στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα τελευταία κρούσματα παράλογης χρήσης των συσκευών λέιζερ, καθώς στόχο έχουν τους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μακεδονία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 καταγγελίες πιλότων που δέχθηκαν παρενόχληση από συσκευές λέιζερ κατά τη διάρκεια της προσγείωσης των αεροσκαφών.  

Οι πιλότοι που δέχθηκαν «επίθεση» από συσκευές λέιζερ τυφλώνονται από τις ακτίνες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία της ασφαλούς προσγείωσης του αεροσκάφους και να θέτονται σε κίνδυνο οι ζωές των επιβατών.

 Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντοπισθούν οι δράστες που χρησιμοποιούν συσκευές λέιζερ και στοχεύουν αεροπλάνα την ώρα της προσγείωσης;

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη θέσπιση ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την χρήση συσκευών λέιζερ στην χώρα μας, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις;

Απαντήσεις Υπουργείων